maanantai 17. joulukuuta 2007

Suunnittele varustekokonaisuutesi

On hauskaa suunnitella omia varustehankintojaan tai tutkia joitain erikoisempia ratkaisuja. Kokonaisuuden hahmottaminen ja laskeminen vain on niin työlästä, että harva vaivautuu, jos sen joutuu tekemään kokonaan käsin. Tässä avuksi tulevat erilaiset sivustot ja ohjelmat, joilla pystyy kokoamaan kuvitteellisia hahmoikkunoita ja tarkastelemaan miltä omat statsit näyttävät jos jonkinlaisella gearilla. Tällä hetkellä vaihtoehtoja on olemassa kolme. Warcrafter ja WoWDigger tarjoavat selaimessa käytettävän hahmonsuunnittelusovelluksen ja WoWEquip on omalle koneelle asennettava ohjelma.

Warcrafter


Hahmonsuunnittelu on Warcrafterin ainoa palvelu ja sivusto on jo kirjoitushetkellä hyvin monipuolinen ja lupaava. Varustekokonaisuuksien suunnittelun lisäksi hahmoon voidaan liittää talent specci ja rotu. Hahmon luonnin voi aloittaa joko tyhjästä niinkutsutussa "sandbox"-tilassa, tai ladata valmiin hahmonsa Armorystä. Valinnan käyttöliittymä on ihailtavan näppärä ja nopea. Gemit ja enchantit voi valita helposti. Huonoja puolia ovat vain satunnaisilla statseilla varustettujen esineiden ("...of the Bear", "...of the Whale" ja niin edelleen) puuttuminen listoilta ja eri varustelokeroiden vaikeahko tunnistettavuus. Sivusto laskee myös rotukohtaiset kyvyt, halutut buffit ja valitut talentit mukaan lukuihin. Ainutlaatuisena ja erinomaisena ominaisuutena se näyttää myös specin mukaisista tärkeimmistä kyvyistä tarkat tiedot valitulla kokonaisuudella. Näin saat esimerkiksi tietää teoreettisen maksimicritin fireballille. Warcrafterin käyttökelpoisuutta rajoittavat kuitenkin tässä vaiheessa vielä lukuisat bugit. Välillä toiminnoissa on kummallisia ongelmia, testikäytössä esimerkiksi jotkin varusteet välillä kadottivat kokonaan statsinsa ja näyttivät vain tekstin "undefined". Jos ongelmat saadaan korjattua, on se kuitenkin ylivoimainen käytön helppoudessa ja esitetyn tiedon monipuolisuudessa.

WoWDigger

WoWDigger on eräs uusimmista tarjokkaista lukuisien WoW-tietokantojen joukossa. Eräs sen kilpailijoistaan erottavista ominaisuuksista on hahmoprofiilien luontimahdollisuus sekä varusteiden toivelistat. WoWDiggerissäkin hahmonluonti onnistuu suoraan Armorystä hakien, mutta hahmon voi määrittää alusta alkaen myös itse. Sivuston etuna on sen kattavuus. Se ei rajoitu vain hahmoprofiileihin, vaan samasta paikasta löydät tiedot kaikista WoWin esineistä ja tehtävistä. Esineiden valinta on melko lailla kömpelömpää kuin Warcrafterissa, koska se tapahtuu monen sivun läpi siirtymällä. Rotukohtaisia kykyjä tai talent specciäkään ei lukuihin ole mukaan laskettu. Warcrafterin ratkaisuun nähden hyvänä puolena voi pitää hahmojen kytkeytymistä omaan käyttäjätunnukseen WoWDiggerissä, sen ansiosta ei tarvitse muistaa numeerista tunnusta päästäkseen muokkaamaan luomaansa profiilia. Toinen etu ainakin vielä tässä vaiheessa on se, että WoWDiggerin työkalu ei ole läheskään niin buginen kuin Warcrafter. Palvelu kuitenkin on suppeampi ja ainakin +healing arvot näyttivät testissä vain kasvavan esineitä toisiin vaihdettaessa. Juuri tämän vakavampaa bugia ei kyllä tällaisesta ohjelmasta voisi löytyä.

WoWEquip

WoWEquip eroaa kilpailijoistaan siinä, että se asennetaan omalle (Windows-) tietokoneelle ja ohjelmaa voi tämän ansiosta käyttää myös silloin, kun pääsyä Internetiin ei ole. Käyttöliittymä on kätevyydessään jotain kahden kilpailijansa väliltä. Se ei yllä Warcrafterin vaivattomuuteen, mutta on silti huomattavasti kätevämpi kuin WoWDigger. Talentit ja rodut on huomioitu, mutta ohjelma on tätä kirjoittaessa päivitetty viimeksi kesällä, joten uusimpien patchien muutokset puuttuvat. Valitettavasti laskukaavoissa on jonkin verran virheitä, eikä ohjelma välttämättä osaa laskea kaikkia "Equip:" statseja suoraan yhteen. Mukana tuleva esinetietokantakin on rajallinen, mutta lisää voi ladata ohjelmaan esimerkiksi Allakhazamista. Kuten Warcrafter, WoWEquipkaan ei osaa käsitellä satunnaisilla statseilla varustettuja esineitä. Nämä ongelmat voi kuitenkin kärsivällinen näpertäjä halutessaan itse korjata, sillä kaavat ovat joustavasti muokattavissa ja ohjelman lähdekoodikin saatavilla. WoWEquipia voi suositella kuitenkin vain silloin, jos profiileja haluaa muokkailla myös Internet-yhteyden puuttuessa.

Entä mikä on paras?


Kaikissa vaihtoehdoissa on tällä hetkellä hyvät ja huonot puolensa. Luotettavin vaihtoehto on toistaiseksi WoWDigger. Ongelma +healingin laskemisen kanssa on valitettava, sillä juuri tuon tai vastaavan luvun useimmat ovat kiinnostuneita näkemään. Samoin talentien vaikutus on vakava puute. Warcrafter.net voittaisi ainutlaatuisine ominaisuuksineen kirkkaasti ilman vikojaan, ja nytkin sitä täytyy suositella, koska se on ainoa kaiken huomioon ottava ohjelma, jonka tuloksien pitäisi melko lailla vastata todellisuutta. WoWEquipillekin voi olla tietyissä tilanteissa käyttöä, mutta nykyisellään se on selvästi muita vaihtoehtoja heikompi.

Ei kommentteja: